8 th congress of the European Pain Federation EFIC 9.- 12.10 2013, Firenze, Italia, Kaarina Onkinen

8 th congress of the European Pain Federation EFIC 9.- 12.10 2013

Firenze, Italia

 

APS – kipuhoitaja
Kaarina Onkinen
HUS / kipuklinikka
Kirurginen sairaala

Minulla oli ilo osallistua kansainväliseen kipua käsittelevään kongressiin Suomen Anestesiasairaanhoitajien apurahan avulla lokakuussa 2013. Kongressi pidettiin historiallisessa Firenzessä, keskustan tuntumassa, linnakealueella. Järjestelyt toimivat hyvin, vaikka tapahtumaan osallistui n. 8500 osallistujaa ympäri maailman. Ennen matkaa tutustuin tieteelliseen ohjelmaan ja valitsin itselleni sopivia aihealueen sessioita.

Haluan myös kiittää EFIC-kongressin järjestäjiä siitä, että osallistumismaksu sairaanhoitajille ja opiskelijoille on edullinen. Kongressimaksu oli 200 € ja refresher coursille 50€. Näin ei ole kaikkien kipukongressien kohdalla esim. IASP ( International Assosiation for the study of Pain ) velottaa samaa osallistumismaksua lääkäreiltä ja sairaanhoitajilta.

Refrescoursilla (kertauskurssilla) osallistuin migreeniä käsittelevään sessioon, jossa ensimmäisenä luennoi neurologi Dimos.D. Mitsikostas, Ateena. Hän luennoi migreenin luokittelusta, migreenin kroonistumisesta, lääkkeellisestä ja lääkkeettömistä hoidoista. Erityisesti hän käsitteli ylilääkitsemistä (potilaiden omaa), migreenin kroonistumiseen vaikuttavia tekijöitä ja estolääkitystä. Seuraavaksi luennoi neurologi Messoud Ashina, Kööpenhamina, aiheesta Mitä olemme oppineet triggerin- päänsärystä. Hän kertoi ihmiskokeista, joilla pyrittiin saamaan migreenikohtaus aikaan terveillä vapaaehtoisilla ja kontrolliryhmällä. Nitroglyseriini mm. kuuluu näihin aineisiin.

Viimeisenä luennoi Timothy J. Steiner, Lontoo, aiheesta migreenin prevalenssi, kärsimys ja kustannukset. Migreeni on kustannuksia aiheuttava sairaus, koska potilas on kohtauksen aikana todella kyvytön tekemään mitään. Hän hakeutuu pimeään, äänettömään tilaan ja usein kohtaukseen liittyy pahoinvointia, uneliaisuutta kohtauksen jälkeen. Steiner teki hulvattomia laskelmia kuinka paljon kustannuksia migreeni aiheuttaa. Samoin hän tarkasteli globaalisesti migreenin esiintyvyyttä ja totesi, että esim. Afrikan , Aasian, Venäjän ja Etelä-Amerikan tietoja esiintyvyydestä ei ole saatavilla ja todennäköisesti tautia näillä alueilla kyllä on, mutta se on alihoidettua. Samoin migreenin esiintyvyydestä lapsilla on niukasti tietoa eri maista (Suomesta onneksi on). Samoin hän sai näiden laskutoimituksien avulla migreenin Global Burden of Disease 2010 sijalle 2 , jossa johtavana on alaselkäkivut, kakkosena depressio. Edelleen kustannuslaskelma Euroopan Unionin alueella migreenin vuoksi, kustannukset ovat 24 billion €/vuosi. Yhteenvetona siis migreeni on yleistä, kärsimystä aiheuttavaa ja hyvin, hyvin paljon kustannuksia aiheuttavaa.

Osallistuin myös akuutin kivun hoidosta koskeville luennoille, voidaanko akuutin kivun kroonistumista estää. Riskitekijät kivun kroonistumiselle ovat jo olemassa oleva krooninen kipu, ahdistuneisuushäiriö, depressio ja katastrofointi. Näiden potilaiden preoperatiivinen huomioiminen ja yksilöllinen kivun hoidon suunnittelu olisi tärkeää. Krooninen pankreatiitti ja sen kivun hoito oli myös yksi sessio, johon osallistuin. Pregabalin (Lyrica) on osoittautunut tehokkaaksi krooniseen pankreatiittiin.

Akuutin kivun hoito Euroopassa oli mielenkiintoinen sessio, jossa luennoi Winfried Meissner, Saksa, kipurekisteristä, Pain Out, johon on jo 20 maata liittynyt. Espanjasta, Barcelonasta kotoisin oleva MargaritaM. Puig luennoi tyytyväisenä kokemuksistaan Pain Outista, siitä kuinka paljon dataa saadaan vertailtua (monien Espanjan sairaaloiden keskinäinen vertailu).

Omassa työyksikössäni HUS, kipuklinikan akuutin kivunhoidon yksiköissä on suunnitteilla rekisteri, johon tulemme kirjaamaan tietoja potilaan postoperatiivisesta kivunhoidosta 3 päivän ajalta. Tämän pilotointi alkaa piakkoin. Meissnerin Pain Out seuraa vain 1. post.operatiivisen päivän.

Hyvänä apuvälineenä koin kameran, jolla kuvasin luennoitsijoiden diat. Näin sain palautettua muistiin tarkempia tietoja, muuten niin nopea tempoisista luennoista. Saimme nettitikulle abstractit ja osan postereista. Kongressissa konkretisoitui kuinka maailmanlaajuisia kipuongelmat ovat, posteriesityksiä oli runsaasti esillä, päivittäin vaihtuvina. Postereita oli kongressissa n.900. Kivuntutkimus on kehittyvää, aktiivista ja maailmanlaajuista, mutta kuinka usein ne päätyvät hoitokäytäntöihin, on kysymys, jota jäin pohtimaan.