IFNA-raportti 2024

The International Federation of Nurse Anesthetists: IFNA -kuulumisia maaedustajien kokouksesta!

Terveisiä Leeuwenhorstista, Hollannista! Kaksipäiväinen IFNA-maaedustajien kokous pidettiin toukokuussa Hollannissa. Paikalla oli edustajia kaikkiaan 24:stä eri maasta. Suomea kokouksessa edusti SASH ry:n puheenjohtaja Outi Huhtala. IFNA on saanut uusiksi jäsenikseen Kyproksen ja Kamerunin sekä Tansanian, jonka hakemus jäseneksi hyväksyttiin juuri ennen maaedustajien kokousta. IFNA:ssa on nyt 46 jäsenmaata.

Kokous aloitettiin IFNA:n puheenjohtaja Jackie Rowlesin tervehdyksellä ja esityslistan hyväksymisellä. Puheenjohtaja Rowles muistuttaa kokousedustajia SURGhub:sta, joka tarjoaa ilmaista verkko-opetusta perioperatiivisen hoidon osa-alueilta. Palvelu löytyy osoitteesta www.surghub.org. Lisäksi kukin maa raportoi maansa tärkeimmät anestesiahoitotyön tilannetta ja koulutusta koskevat kysymykset. APN:n roolien edistäminen anestesiahoitotyössä olisi keskeistä ja kokouksessa tuodaan esille IFNA:n mahdollisuus tukea jäsenmaita toimissa, jotka edistävät anestesiahoitotyön kehittymistä jäsenmaassa.

Kokouksen kuumia keskustelunaiheita olivat esimerkiksi koulutus-, kehitys- ja tutkimustyö kussakin maassa sekä tulevat isot maailmanlaajuiset anestesiahoitotyön kongressit. Ilonaihetta kokouksessa herätti PANAC, Afrikan ensimmäinen anestesiasairaanhoitajien kongressi, joka pidettiin historiansa ensimmäisen kerran kesäkuussa Nairobissa, Keniassa. PANAC:n pääaihepiirit olivat tänä vuonna äitiys- ja synnytyshoitopolut sekä hätätilanteet. IFNA on ollut vahvasti tukemassa kongressin valmisteluissa.

Seuraava anestesiasairaanhoitajien maailmankongressi WCNA pidetään 7.-9.5.2026 Australian Brisbanessa. Australian edustaja piti maaedustajille infotilaisuuden tulevan kongressin puitteista ja suunnitelmista. WCNA26-kongressijärjestelyt ovat kovassa vauhdissa ja tapahtuman verkkosivut on avattu osoitteessa https://wcna26.com. Jos kiinnostuit osallistumisesta maailmankongressiin, kurkkaa WCNA26 -verkkosivut sekä muista mahdollisuutesi Sash ry:n jäsenenä hakea apurahaa kongressikulujen kattamiseksi.

31 jäsenmaata on maksanut jäsenmaksunsa toukokuun kokoukseen mennessä. Osa jäsenmaista on alhaisen tuloluokan maita eikä maajärjestöjen varat riitä jäsenmaksuun. Osalla jäsenmaista ei ole tällä hetkellä yhdysjäsentä ja kontakti maajärjestöön puuttuu, joten jäsenmaksu on sen vuoksi maksamatta. Kuitenkin, taloudellisesti IFNA on vakaavarainen ja talous jäi viime tarkastelussa positiiviseksi.

Kokouksessa valittiin myös johtokunnan jäsenet ja uusi hallitus kaudelle 2024–2026. Puheenjohtajana jatkaa Jackie Rowles (USA). 1. varapuheenjohtajaksi valittiin Hui-Ju Yang (Taiwan) ja 2. varapuheenjohtajaksi Kristian Civka (Kroatia). Rahastonhoitajan tehtävissä jatkaa Zorica Kardoš (Slovenia) ja toiminnanjohtajana Pascal Rod (Ranska). Hallituksen (Executive committee) jäsenistö päätettiin seuraavasti: Mary Mungai (Kenia), Vera Meeusen (Australia), Jytte Pedersen (Denmark), Antonia Ballesteros (Espanja), Manda Dunne (Iso-Britannia) ja Mai Taki (Japani).

Kaksipäiväiseen kokoukseen mahtui paljon hyviä keskusteluja, kuulumisten vaihtoa, kehittämistyötä ja kontaktien luomista. Sash ry. on lämpimästi vastaanotettu kansainvälisessä yhteistyössä ja me toivotamme lämpimästi tervetulleeksi yhteistyön kollegojemme kanssa ympäri maailman!