NOSAM 2012

NOSAM- kokous, Reykjavik 4.-6. toukokuuta 2012

Pohjoismaiden yhdyshenkilöt kokoontuivat Reykjavikissa 4.-6. toukokuuta. Osallistujia oli kahdeksan: Ingrid Andersson(anest) Ruotsi, Marit Vassbotten Olsen(anest) Norja, Hildegunn Synnevåg(teho) Norja,Dorte Söderberg(anest) Tanska, Nina Vormslev Lennert(teho) Tanska, Hergerd Heldarskard(anest) Färsaaret, Stefán Alfredsson(anest) Islanti sekä allekirjoittanut. Kokous pidettiin Islannin sairaanhoitajajärjestön tiloissa kävelymatkan päässä hotellistamme. Islanti näytti meille parhaan puolensa sään suosiessa ja aurinkoista oli joka päivä. Kevät oli siellä yhtä pitkällä ellei pidemmällä kuin Suomessa. Isäntämme Stefán Alfredsson isännöi kokouksemme ja hän oli järjestänyt meille antoisan vapaa-ajan ohjelman tiukan kokousohjelman kevennykseksi. Lauantaina teimme kahden tunnin kaupunkikierroksen sähköpyörillä ja sunnuntaina kokouksen päätyttyä retki Blue Lagooniin.

Kokouksessa käsiteltiin mm. tulevia kokouksia. NOKIAS kongressi järjestetään Kööpenhaminassa 19. -21. syyskuuta 2013 (kts. linkki SASH:n kotisivulta), jonka ohjelma on vielä suunnitteluvaiheessa. Ensi vuonna NOSAM kokoontuu keväällä Norjassa ja syksyllä Kööpenhaminassa NOKIAS kongressin yhteydessä.

Erikoistumiskoulutusten eroavuudet pohjoismaissa oli myös keskustelun aiheena. Suomen perioperatiivinen koulutus ei anna pätevyyttä työskennellä anestesiasairaanhoitajana muissa pohjoismaissa. Muiden pohjoismaiden anestesiasairaanhoidon erikoistumisopinnot ovat yhtä laajat ja hoitajat voivat hakeutua naapurimaihin töihin ilman lisäkoulutusta eli työmarkkinat ovat laajemmat. Suunnitteilla on nettisivut missä eri maiden koulutusvaatimukset ja palkkatiedot tulisi esille.

Esittelyssä oli pohjoismaissa järjestettäviä erikoistumiskoulutuksia. Tanska on tehnyt aloitteen ja suunnitellut yhdessä Norjan ja Ruotsin kanssa yhteisen syventävän erikoistumiskoulutuksen lapsianestesioista. NUBA- koulutukseen (Nordisk Uddannelse i Børneanestesi for Anæstesisygeplejersker) on suunniteltu osallistuvan kuusi opiskelijaa joka maasta eli yhteensä 18. Opinnot alkavat tänä syksynä mikäli ilmoittautujia on riittävästi. Färsaarten edustaja Hergerd Heldarskard esitteli ensimmäistä tehohoitajien erikoistumiskoulutusta Färsaarilla, joka on alkanut vuonna 2009 ja loppuu vuonna 2013. Norjassa alkaa tänä syksynä ensimmäinen master-tutkintoon johtava koulutus Agderin yliopistossa.

Näin suomalaisesta näkökulmasta huomaa miten heikolla pohjalla meidän koulutus on verrattuna muihin pohjoismaihin. Toivotaan että saadaan tutkintoon johtava koulutus ammatillisen tutkintojärjestelmän muuttuessa 2014.

 

Harriet Ljungberg-Rasmus

Pohjoismainen yhdyshenkilö, NOSAM

SASH ry, hallituksen jäsen

 

alt

alt

Ingrid Andersson, Hergerd Helldarskard, Stefàn Alfredsson Hildegunn Synnevåg ja

Dorte Söderberg.