NOSAM 2011

NOSAM Ruotsissa 2011

Pohjoismaiden NOSAM edustajat kokoontuivat keväisessä Malmössä 13.–15. toukokuuta. Edustajia oli kaikista pohjoismaista. Kokouksen emäntinä toimivat Ingrid Andersson (anestesia) ja Eva Åkerman (teho). Tanskasta oli kolme edustajaa, Kirsten Høgh , jolle kokous oli viimeinen ja uudet edustajat Dorte Söderberg (anest.) ja Nina Vormslev Lennert (teho). Norjasta oli Marit Vassbotten Olsen (anest) uutena edustajana ja Hildegunn Synnevåg, joka toimi puheenjohtajana. Färsaarilta oli kaksi edustajaa Hergerd Heldarskard, joka väistyy ja uusi edustaja Jórunn  Højgaard (teho). Islannista oli Stefan Alfredsson. Suomesta meitä oli kaksi, Gila Seera, joka siirtyy pohjoismaiden yhdyshenkilön varajäseneksi ja uutena edustajana allekirjoitettu. Osallistujia oli enemmän kuin yleensä.
Hergerd Heldarskard antoi lyhyen yhteenvedon NOKIAS kongressista Färsaarilla 9/2010. Kongressi oli tuottanut voittoa, josta yhdistys iloitsee. Tuotolla yhdistyksellä on mahdollisuus järjestää jäsenilleen koulutusta.  Yleinen arvosana kongressista ja järjestelyistä oli 3-4 asteikolla 1-5.
Dorte Söderberg Tanskasta, esitti aloitteen yhteispohjoismaisesta syventävästä koulutuksesta lapsianestesiassa. Tämä herätti monta kysymystä ja asia kehitellään vielä. Tanskassa on tällä hetkellä työttömiä anestesiasairaanhoitajia ja koulutusta on vähennetty. Tehohoitajia koulutetaan normaalisti.
Ruotsissa erikoistumisopinnot ovat keskustelujen aiheena. Högskoleverket on tehnyt selvityksen sairaanhoitajien erikoistumisopinnoista suhteessa tutkintoon tasoon. Se suosittelee ammattitutkintoa ilman suuntautumisia. Ruotsin sairaanhoitajayhdistys ja AnIva ovat laatineet vastauksen eriävästä mielipiteestään. Tehohoitajien pätevyysvaatimukset on laadittu ja on hyväksymistä vailla.
Norjassa yritetään saada tutkintoa master- tasolla anestesiasairaanhoitajille. Koulutus tapahtuisi korkeakoulutasolla. Norja anoo NOKIAS kongressin järjestämistä vuonna 2016. Tehohoidon erikoistumiskoulutuksessa on 90-100  vapaita paikkoja , eli kolmasosa. Anestesiakoulutuksella ei ole sama ongelma. Projekti koskien anestesialuvan uusimisesta joka kuudes vuosi on työn alla.
Islannissa on myös koulutus master-tasolla. Erikoistumisopinnot eivät sisällä master-tason tutkintoa, vaan erikoistumisen jälkeen voi jatkaa opintoja master-tasolle. Islanti järjestää seuraavan NOSAM kokouksen toukokuussa 2012.
Lauantaina keskustelimme NOSAMin tavoitteista ja tulevaisuudesta. Kokouksia pidetään jatkossa kerran vuodessa, keväällä. Keskusteltiin, jos voitaisiin käyttää IFNA:n raporttia mallina NOSAMin maakohtaisten raporttien laatimisessa. Hildegunn Synnevåg sai tehtäväksi suunnitella dokumentin eri pohjoismaiden koulutuksista. Tämä olisi joka maan kotisivuilla ja siitä näkisi minkä tasoista koulutusta vaaditaan sairaanhoitajalta kyseisessä maassa. NOSAM posteri pidetään esillä jokaisen maan koulutuspäivillä.
Illalla isäntämaa tarjosi tapas- illallisen ravintola La Rochessa. Nautimme ruuasta ja uudet jäsenet saivat tutustua NOSAM- jäseniin leppoisassa tunnelmassa. Puheenjohtaja Hildegunn Sunnevåg kiitti lahjoilla hyvästä yhteistyöstä eroavia jäseniä Hergerd Heldarskard, Kirsten Høgh ja Gila Seera (jatkaa varajäsenenä).
Sunnuntaina keskustelut jatkuivat koulutuksesta ja siitä, miten saataisiin koulutus pohjoismaissa samalle tasolle. Voisiko NOSAM vaikuttaa siihen ja miten. Ehdotuksia maidenvälisistä yhteistyöstä koski tutkimusta yhteisissä asioissa ja tutustumista toisen maan hoitotyöhön ja työkuvaan vierailemalla lyhyen jakson toisessa maassa. Propofol-sedaatio ja se, kenellä on oikeus siihen (pientoimenpiteissä poliklinikoilla), herätti keskustelua. Tilannetta seurataan.

Harriet Ljungberg-Rasmus
pohjoismainen yhdyshenkilö
SASH ry, hallituksen jäsen