NOSAM 2013

NOSAM- kokous Bergenissä 12. -14.4.2013

Vuoden 2013 NOSAM- kokous pidettiin Norjan Bergenissä, jossa vieraanvarainen kokousemäntä Marit Vassbotten Olsen (anest.) emännöi yhdessä Sigbjørn Flatlandin (teho) kanssa. Kokous pidettiin perjantaina Bergenissä ennen siirtymistä Maritin perheen huvilalle, jossa myös yövyimme. Osallistujat kokouksessa olivat Stefa̒n Alfreðsson (anest.) Islannista, Nina Vormslev  Lennert (teho) ja Dorte Söderberg (anest.) Tanskasta, Jo̒runn Højgaard (teho) ja Heidi Tvørfoss (anest.) Fäärsaarilta, Ingrid Andersson (anest.) ja Eva Åkerman (teho) Ruotsista sekä allekirjoittanut Suomesta.
Perjantaina kokoonnuimme aluksi Hildegunn Synnevågin luokse brunssille. Hildegunn erosi yhdysjäsentehtävästään viime syksynä ja kun NOSAM- kokous oli hänen kotikaupungissaan, hän halusi vielä tavata meidät. Tapaaminen oli lämminhenkinen ja ehdimme muistella aikaisempia kokoontumisia.
Brunssin jälkeen siirryimme kokoustamaan Bergenin korkeakouluun, missä Marit Vassbotten Olsen toimii lehtorina. Kävimme ensiksi läpi maakohtaiset vuosiraportit, joista seuraavat poiminnot:

 

  • Islanti: 12 master-tason anestesiasairaanhoitajaa valmistui 2012. Kaikki ovat työllistyneet.  Yhdistys on perustanut facebook- ryhmän jäsenilleen.
  • Färsaaret: Kaksi sairaanhoitajaa erikoistuvat anestesiasairaanhoitajiksi Bergenissä. Koulutus toteutuu maiden välisenä yhteistyönä. 16 sairaanhoitajaa valmistuu tehosairaanhoitajiksi tämän vuoden aikana. Käytännön opinnot ovat ulkomailla, suurimmaksi osaksi Tanskassa. Molemmat koulutukset ovat master-tasolla.
  • Tanska: FSAIO on keskittynyt NOKIAS kongressin järjestämiseen. Koulutuspäivät syksyllä supistettiin yksipäiväiseksi kolmella rinnakkaisluennolla, aiheina anestesia- , teho- ja heräämöhoito. Päivä oli menestys suurella osallistujamäärällä.
  • Ruotsi: Ruotsin hallitus ei ole vielä saanut päätökseen selvitystä tulevista erikoistumisopinnoista. Hallituksen linjaus olisi poistaa erikoistumisopinnot ja laajentaa perusopinnot niin, ettei erikoistuminen olisi tarpeen. Tämä huonontaisi varsinkin anestesiasairaanhoitajien osaamista ja asemaa. Suunnitteilla on yhteinen projekti kattojärjestö Svenska sjuksköterskeföreningenin kanssa, jossa kartoitetaan työelämässä olevien teho- ja anestesiasairaanhoitajien määrää.
  • Norja: Kolme eri korkeakoulua tarjoaa anestesiasairaanhoidon koulutusta. Koulutuksen sisältö voi erota koulujen välillä. Tämä koetaan ongelmana, koska tämä voi aiheuttaa eroja valmistuneiden teoreettisessa ja kliinisessä valmiudessa. Työnantajalla on vastuu ottaa selvää ulkomaisen koulutuksen omaavan työnhakijan pätevyydestä.  Anestesia- ja tehosairaanhoitajien koulutus on master-tasolla.  Jäsenmäärä on noussut aktiivisen värväämisen tuloksena.

NOKIAS2013
Lauantaina jatkoimme kokousta pääaiheena NOKIAS 2013- kongressi anestesia- ja tehosairaanhoitajille (www.nokias2013.dk ). Dorte ja Nina kävivät läpi järjestelyiden etenemistä.  Kongressi pidetään Kööpenhaminan Tivoli Congress Centerissä 19. -21. syyskuuta.  Kongressin motto on ”varmuutta käytännössä koulutuksen ja oppimisen avulla (”sikker praksis gennem uddannelse og  læring”).
Luentoja on neljä rinnakkain eli kiinnostavia aiheita löytyy varmasti kaikille. Suomesta luennoitsijana osallistuu Katja Heikkinen aiheena e-learning. Tieteellinen ohjelma kokonaisuudessaan löytyy kongressin nettisivuilta. Torstaina järjestetään sairaalatutustuminen ja lauantaina juhlaillallinen on Langelinie Pavillionen ravintolassa, jonne on kuljetus vesiteitse.

Heräämötoiminta
Keskusteltiin heräämöjen henkilökunnan koulutuksesta ja siitä, minkä alaisuudessa heräämöt ovat. Käytäntö on samanlainen joka maassa, heräämö voi olla joko teho- tai leikkaus-anestesiaosaston  alaisuudessa. Henkilökunta voi olla anestesiahoitajia, tehohoitajia tai tavallisia sairaanhoitajia.
NUBA (pohjoismainen koulutus lapsianestesioissa anestesiasairaanhoitajille)
Ensimmäinen yhteispohjoismainen syventävä koulutus lapsianestesioissa päättyy kesäkuussa. Osallistujia on ollut 14; Tanskasta 6, Ruotsista 4 ja Norjasta 4.
Kokous jatkuu syyskuussa Kööpenhaminassa NOKIAS2013 yhteydessä.
Harriet Ljungberg-Rasmus
Pohjoismainen yhdyshenkilö,
SASH ry, hallituksen jäsen

 

Saapuminen Maritin huvilalle

 

 

 

 

 

 

 

 

Saapuminen huvilalle

 

Stefan ja Harriet

 

 

 

 

 

 

 

 

Stefan ja Harriet

 

Eva ja Dorte

 

 

 

 

 

 

 

 

Eva, Dorte ja Marit

 

Emäntä Marit

 

 

 

 

 

 

 

 

Emäntä Marit

 

Perjantain illallinen

 

 

 

 

 

 

 

 

Perjantain illallinen

 

Lauantain illallinen

 

 

 

 

 

 

 

 

Lauantain illallinen

 

Kotimatkalle veneellä

 

 

 

 

 

 

 

Kotimatka alkaa

 

Kotimatkalla

 

 

 

 

 

 

 

Kotimatkalla