NOSAM 2014

Tänä vuonna oli Suomen vuoro olla NOSAM- kokouksen järjestäjänä. Kokous pidettiin Helsingissä Radisson Blu Plaza- hotellissa. NOSAM on pohjoismainen anestesia- ja tehosairaanhoitajien yhteistyöjärjestö. Kokoukseen osallistui edustajia anestesia- ja tehohoidon yhdistyksistä kaikista pohjoismaista. Osallistujat olivat Stefán Alfredsson ja Edda Jörundsdottir Islannista, Heidi Tvørfoss ja Jórunn Højgaard Färsaarilta, Marit Vassbotten Olsen ja Sigbjørn Flatland Norjasta, Nina Vormslev Lennert ja Dorte Söderberg Tanskasta, Eva Åkerman ja Ingrid Andersson Ruotsista sekä allekirjoittanut Suomen edustajana.


Kokous alkoi perjantaina klo 13 osallistujien esittelyllä. Stefán Alfredsson ilmoitti lopettavansa tämän kauden jälkeen ja esitteli seuraajansa, Edda Jörundsdottirin. Marit Vassbotten Olsen ilmoitti myös lopettavansa tämän kauden jälkeen, hänen seuraajaa ei ole vielä tiedossa. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Dorte Söderberg ja sihteeriksi allekirjoittanut.
Esittelykierroksen jälkeen kävimme läpi maakohtaiset raportit.

  • Syksyllä on IFNA:n akreditointi anestesiahoitotyön koulutuksesta Islannissa. Koulutuksen voi suorittaa kahdessa vaiheessa, jotka ovat kahden vuoden pituisia. Ensimmäinen vaihe johtaa diploma- tutkintoon ja toinen vaihe master tason tutkintoon.
  • Tehohoidon erikoistumisopinnot Färsaarilla on ollut menestys. Puolet ryhmästä on valmistunut syksyllä ja toinen puoli valmistuu keväällä.
  • Norjassa on suunnitteilla kysely anestesiasairaanhoitajan sijoituksesta työelämässä. Työn alla on myös yritys saada kahden vuoden master tason koulutus useaan korkeakouluun ja yliopistoon. Kysely teho-osastojen miehityksestä on suunnitteilla. Onko henkilökunta oikein mitoitettu?
  • Tanskassa leikkaustoiminta on keskitetty isoimpiin sairaaloihin ja pienemmät yksiköt ovat lakkautettuja. Sen seurauksena työttömyys on kasvanut anestesiasairaanhoitajien kesken. Tehosairaanhoitajilla ei ole työllisyysongelmaa.
  • Ruotsissa anestesiahoitajista on tulossa pula, koska kiinnostus erikoistumisopintoihin on vähenemässä. Koetaan ettei palkka vastaa työn vaativuutta ja vastuuta. Suunnitellaan myös selvittely siitä, missä ovat anestesiasairaanhoitajat jotka eivät enää työskentele anestesiatyössä.

Perjantaina ohjelma jatkui yhteisellä ohjelmalla SASH:n hallituksen kanssa Tapahtumahotelli Huoneessa. Puheenjohtaja Anni Saarela toivotti vieraat tervetulleiksi ennen illan ohjelmaa, saunajoogaa. Vetäjänä oli Saunajoogan keksijä Tiina Vainio. Ohjelma oli rentouttavaa pitkän kokouspäivän jälkeen. Saunajoogan jälkeen tarjoiltiin illallinen ja loppuilta oli vapaata seurustelua. Osallistujilla oli mahdollisuus vaihtaa kokemuksia anestesia- ja tehohoitotyöstä pohjoismaissa ja keskustelu oli vilkasta. Osallistujat olivat tyytyväisiä ohjelmaan ja varsinkin vieraat kokivat saunajoogan hyvin eksoottisena.


Kokous jatkui lauantaina klo 9. Päivän ensimmäinen aihe oli NOKIAS- kongressi Kööpenhaminassa 19. -21.9.2013. Dorte ja Nina kertoivat miten järjestelyt olivat sujuneet ja mitä on otettava huomioon seuraavan kongressin suunnitteluissa. NOKIAS pidettiin Kööpenhaminan Tivoli Congress Centerissä. Osallistujia oli noin 500 ja määrä pidettiin tyydyttävänä. Palautteet tieteellisestä ohjelmasta ja järjestelyistä ovat olleet positiiviset ja juhlaillallinen Langelie Pavillonissa oli myös suosittu. (Lue raportti kongressista.)
Suunnittelu yhteisestä tiedostosta verkossa, missä eri pohjoismaiden koulutusvaatimukset ja palkkatiedot löytyisi, jatkuu.  Tiedot koulutusvaatimuksista ovat valmiit, mutta palkkatiedot puuttuvat vielä osittain.Artikkeli anestesiasairaanhoitajan työnkuvasta ja koulutuksesta on julkaistu Spiriumissa  2/2014.

Dorte Söderberg kertoi NUBA koulutusohjelmasta.  Ensimmäinen yhteinen pohjoismainen lapsianestesioihin syventävä koulutus on päättynyt keväällä 2013 ja seuraava ryhmä aloittaa syksyllä 2014. Kokemukset opinnoista ovat olleet hyvin myönteisiä ja syksyn koulutukseen on jo (4/2014) ilmoittautuneita Grönlantia myöten.
Keskusteltiin myös miten yhdistykset voisivat tiedottaa kaikille jäsenille ajankohtaisista asioista helposti, nopeasti ja kustannustehokkaasti. Yhdistysten kotisivut on tärkein tiedotusfoorumi, mutta kotisivut päivitetään harvoin. Kaikilla yhdistyksillä on myös facebook käytössä ja sosiaalisen median merkitys on kasvussa sen taloudellisuuden ja tehokkuuden takia.  Norjassa on myös jäsenkirjeet ja tekstiviestit tiedotusvälineinä. Lauantain kokous päätettiin illallisella Ravintola Teatterissa.

Sunnuntaina kokous jatkui klo 9. Käytiin läpi mitä tehtäviä meillä on ennen seuraavaa kokousta Tanskassa huhtikuussa 2015. Suomi järjestää seuraavan NOKIAS- kongressin Turussa 2016. Esittelin alustavat valmistelut NOSAM- hallitukselle, joka auttaa kongressin suunnittelussa. Dorte Söderberg jatkaa koordinaattorina seuraavalla kaudella.
Kokous päättyi sunnuntaina klo 12.
Harriet Ljungberg-Rasmus
NOSAM, pohjoismainen yhdyshenkilö
SASH ry., hallituksen jäsen